Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-09@17:10:44 GMT

تاثیر تغذیه بر هوش انسان

تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۹۲۶۴۴

تاثیر تغذیه بر هوش انسان

 گاهی برخی معلمان به والدین یک دانش‌آموز می‌گویند که فرزند شما در کلاس درس، توجه و تمرکزی روی درس ندارد و زیاد دچار افت تحصیلی می‌شود. شاید برای بسیاری از والدین، قبول این واقعیت، غیرقابل‌تصور باشد که در بسیاری از این موارد، یکی از علل مهم این مسایل می‌تواند اختلالات تغذیه‌ای و کمبود دریافت برخی از مواد مغذی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
در این خصوص برلیانت بزرگمهر، مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه ایران، حرف‌های جالبی دارد که شنیدنش خالی از لطف نیست…
به گفته خانم بزرگمهر، امروزه تحقیقات و بررسی‌های گسترده‌ای در کشورهای مختلف از جمله ایران انجام شده که تاثیر مهم و قابل توجه تغذیه را در افزایش بازدهی هوشی، قدرت یادگیری و تمرکز به اثبات رسانده‌اند.

یادتان نرود که مهارت‌های فوق مربوط هستند به چگونگی فعالیت سیستم عصبی زیرا سلول‌های عصبی مواد لازم برای فعالیت روزانه‌شان را از غذای مصرفی دریافت شده در هر روز تامین می‌کنند. به علاوه، در میان ضروری‌ترین‌ها مواد مغذی وجود دارند که موثرتر بوده و اثرات اختصاصی‌تری به دنبال دارند.

پس باهوش‌ها چه می‌‌خورند؟ بزرگمهر در این‌باره می‌گوید، این بحث می‌تواند دو سوال را در ذهن شما ایجاد کند، سوال اول اینکه کدام یک از مواد مغذی در تقویت فعالیت‌های فکری تاثیر بیشتری دارند؟ و در پاسخ به آن باید گفت اصولا تغذیه کافی، متعادل و متنوع تاثیر مهمی در حفظ عملکرد سیستم عصبی و بازده آن یعنی فعالیت‌های فکری شامل قدرت یادگیری، تمرکز و حافظه دارد اما در این ارتباط به چند ماده مغذی اختصاصی‌تر اشاره می‌کنیم. این مواد مغذی عبارت‌اند از کربوهیدرات‌ها، ویتامین‌های گروه B، ویتامین C، اسیدهای چرب امگا3 و املاحی مثل ید، فسفر و آهن.

خشت اول، دوران جنینی

حتما می‌پرسید که از چه سنی و در چه مواقعی از عمر، تغذیه اثرات مهم‌تری در افزایش کارایی هوشی، قدرت تمرکز و یادگیری به عهده دارد؟ (همان سوال دوم) خانم بزرگمهر در پاسخ به این سوال معتقد است که تغذیه از دوران جنینی تا پایان عمر در حفظ فعالیت سیستم عصبی دخیل بوده و هر نوع اختلالی در دریافت مواد مغذی فوق‌الذکر می‌تواند به این امر لطمه وارد سازد.

از آنجایی که سیستم عصبی شخص در دوران جنینی تشکیل شده و تکامل پیدا می‌کند لذا تغذیه مادر در دوران بارداری تاثیر مهمی در تشکیل یک سیستم عصبی سالم به عهده دارد. به عنوان مثال مادرانی که در دوران بارداری و قبل از آن در معرض کمبود شدید ید قرار می‌گیرند تشکیل و تکامل سیستم عصبی جنین‌شان دچار اختلال می‌شود و چنانچه این کمبود سریعا جبران نشود، نوزاد با عقب‌افتادگی ذهنی به دنیا خواهد آمد که این عارضه را اصطلاحا کرتینیسم می‌گویند و اختلالاتی است که تا آخر عمر گریبان گیر کودک خواهد بود. همچنین اسیدفولیک و اسیدهای چرب امگا3 نیز در تشکیل و تکامل سیستم عصبی نقش به‌سزایی دارند. البته همان‌گونه که گفته شد، تاثیر تغذیه در دوران بارداری در حفظ سلامت سیستم عصبی جنین و نوزاد بسیار مهم و انکارناپذیر است و هر نوع اختلالی در تغذیه مادر در این دوران می‌تواند اثرات جدی و گاه جبران‌ناپذیری به کودک وارد سازد.

کربوهیدرات‌ها، اول

اما در ارتباط با نقش و وظایف اختصاصی مواد مغذی در بازدهی هوش و حافظه بزرگمهر این چنین توضیح می‌دهد، کربوهیدرات‌ها (مواد قندی- نشاسته‌ای) سوخت اختصاصی سلول‌های عصبی هستند. این سلول‌ها انرژی مورد نیاز خود را به طور معمول از کربوهیدرات‌ها دریافت می‌‌کنند لذا لازم است این دسته از مواد مغذی، به میزان لازم و کافی در اختیار فرد قرار گیرند. نکته قابل‌توجه دیگر آن است که کربوهیدرات‌ها قادر به ذخیره طولانی در بدن نیستند بنابراین چنانچه انسان به مدت طولانی از مصرف‌شان محروم باشد دچار عوارض عصبی از جمله کاهش قدرت یادگیری و تمرکز و ضعف حافظه می‌شود.

در اینجا لازم است تاکید شود که دو دسته از افراد معمولا در معرض خطر کمبود این دسته از مواد مغذی (کربوهیدرات‌ها) و اختلالات ناشی از آن قرار می‌گیرند: اول افرادی که صبحانه میل نمی‌کنند و دوم افرادی که رژیم‌های لاغری غلط می‌گیرند.

مصرف نکردن صبحانه!

همان‌گونه که اشاره شد، کربوهیدرات‌ها فقط به مدت کوتاه در بدن قابل ذخیره هستند و افرادی که صبحانه میل نمی‌کنند دچار افت قندخون یا هیپوگلیسمی می‌شوند که از عوارض مهم آن کاهش قدرت یادگیری، ضعف حافظه و کاهش قدرت تمرکز است، البته عوارض عصبی دیگری مانند خستگی، سستی و بی‌حالی و بی‌میلی به کار و تحصیل نیز گریبان‌گیر فرد می‌شود. این عارضه برای همه افراد به خصوص کودکانی که در مرحله یادگیری هستند و فعالیت فکری شدید دارند می‌تواند بسیار زیان‌آور باشد. همچنین برای افرادی که کار فکری دارند مانند دانشجویان، اساتید دانشگاه و معلمان و دبیران، حسابداران و سایر افرادی که کار فکری می‌کنند و نیاز به تمرکز زیاد دارند. به گفته خانم بزرگمهر، افرادی که از رژیم‌های لاغری غلط نیز پیروی می‌کنند، احتمال دارد با کم‌هوشیروبه‌رو شوند. زیرا برخی از افراد که تمایل به کاهش وزن دارند به طور خودسرانه از رژیم‌های لاغری غلط پیروی می‌کنند که یکی از انواع آن حذف کامل و یا محدود کردن شدید کربوهیدرات‌ها در برنامه غذایی روزانه است. به‌طوری‌ که حذف آن از برنامه غذایی و یا محدود کردن شدید آن، لطمات زیادی را به شخص وارد می‌سازد که یکی از اختلالات شایع آن، عوارض عصبی شدید، از جمله کاهش قدرت یادگیری، ضعف‌حافظه و عدم تمرکز است.

در اینجا ذکر دو نکته ضروری به نظر می‌رسد، اول اینکه از بین کربوهیدرات‌ها کدام یک از انواع آن بهتر است برای مصرف انتخاب شوند؟ پاسخ آن است که برای تامین انرژی از کربوهیدرات، بهتر است بیشتر از مواد غذایی نشاسته‌ای مانند نان، برنج، ماکارونی، گندم، جو و ذرت استفاده شود زیرا این مواد علاوه بر تامین انرژی نیاز به بسیار از ریزمغذی‌های ضروری را نیز برطرف می‌کنند. دوم اینکه مقدار مصرف کربوهیدرات‌ها اهمیت زیادی دارد. چنانچه در مصرف‌شان افراط شود موجب افزایش وزن و چاقی شده و به شکل‌ دیگری زیانبار خواهند بود. از این‌رو، انرژی حاصل از کربوهیدرات‌ها باید 45 تا 60 درصد کل کالری روزانه را به خود اختصاص دهد نه بیشتر.

  منبع:ایران ناز

منبع: پارسینه

کلیدواژه: تغذیه هوش انسان رژیم لاغری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۹۲۶۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این میوه را می‌توان جایگزین قهوه کرد

دانه‌های سرخ شده (بوداده) خرمالو را می‌توان جایگزین قهوه کرد.

کاسه گل و دم میوه آن قی آور هستند و برای درمان سرفه‌ و تنگی نفس کاربرد درمانی دارد.

در استعمال خارجی از خرمالو برای امراض پوستی به عنوان ضد میکروب می‌توان بکار برد.

همچنین از خرمالو به عنوان حشره کش استفاده می‌کنند.

به گزارش سرگرمی روز، خرمالو حاوی مواد مغذی و ترکیب خوبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی است و مقدار کاملی از پروتئین را داراست و همچنین مقدار چربی آن پایین است.

در حقیقت خرمالو ترکیب مطلوبی از مواد مغذی به مقدار کافی و مناسب است. بسیاری از مواد مغذی موجود در خرمالو تنها 2 تا 3 درصد نیاز روزانه به آن‌ها را تامین می‌کنند اما وجود سطح بالایی از منگنز در این میوه 17 درصد از نیاز روزانه به این ماده معدنی را تامین می‌نماید.

خرمالو غیر از منگنز حاوی 9 درصد ویتامین C و 8 درصد ویتامین B6‌ است. فیبر خوراکی موجود در آن نیز به شدت بالاست و 80 درصد بافت این میوه را آب تشکیل می‌دهد.

از دیگر ویژگی‌های خرمالو وجود مقدار بالایی آنتی اکسیدان است که با خنثی سازی رادیکال‌های آزاد از بروز بیماری حاد شونده همچون پیری، سرطان، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا (نوعی اختلال چشمی ناشی از افزایش سن) جلوگیری می‌کند.

یکی دیگر از خواص این میوه تاثیر آن در تسریع فرآیند کاهش وزن است. وجود فیبر بالا و دیگر مواد مغذی سرعت کاهش وزن را افزایش می‌دهد. مصرف خوراکی‌هایی همچون خرمالو که حاوی فیبر بالا هستند در دوره رژیم کاهش وزن باعث می‌شود فرد برای مدت زمان بیشتری احساس سیری داشته باشد.

همچنین خوراکی‌های حاوی فیبر بالا در کاهش میل به مصرف قند و خوراکی‌های فرآوری شده نقش دارد. خرمالو دارای «لوتئین زآگزانتین» به عنوان یک ایزومر است. در بسیاری از مطالعات و روش‌های درمانی جدید آمده است که این ایزومر در حفظ و ارتقای سطح بینایی موثر است.

این ماده روی شبکیه چشم تاثیر می‌گذارد و از بروز بیماری‌های تحلیل برنده همچون دژنراسیون ماکولا جلوگیری می‌کند. همچنین مصرف آن برای پیشگیری از آب مروارید توصیه می‌شود.

آسیب دیدگی چشم یکی از دلایل از دست رفت قدرت بینایی است. این آسیب دیدگی از واکنش اکسیژن با انواع خاصی از مولکول‌ها و ایجاد رادیکال‌های آزاد ناشی می‌شود. خرمالو به دلیل دارا بودن ویتامین‌های A، C و K از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار است.

این مواد مغذی جهت حفظ سلامت چشم‌ها در برابر آسیب دیدگی شبکیه‌ حائز اهمیت است. همچنین لوتئین زآگزانتین همراه با ویتامین‌های ذکر شده آسیب ناشی از اشعه فرابنفش و دیگر عفونت‌های چشمی را به حداقل می‌رساند.

بهبود سلامت سیستم گوارشی از دیگر فوائد مصرف خرمالوست. این میوه به دلیل دارا بودن مقدار بالایی فیبر خوراکی جهت تسهیل فرآیند هضم ضروری است. وجود فیبر خوراکی در خرمالو از بروز یبوست در فرد جلوگیری می‌کند.

یکی دیگر از خواص این میوه ضد سرطان بودن آن است. خرمالو حاوی مقادیر بالای مواد مغذی مفید است که بدن را در برابر رادیکال‌های آزاد حفظ می‌کند. رادیکال‌های آزاد همچنین عامل بروز سرطان هستند.

پزشکان بر این باورند با مصرف خرمالو می‌توان روند فرسودگی بدن را به تعویق انداخت. رادیکال‌های آزاد نه تنها علت بروز سرطان به حساب می‌آیند بلکه به تسریع روند فرسودگی بدن کمک می‌کنند. رادیکال‌های آزاد به سلول‌های پوست آسیب رسانده و فرسوده شدن آن را تسریع می‌کنند.

خرمالو همچنین حاوی ویتامین C است که به گفته پزشکان برای حفظ بدن از ابتلا به بیماری‌های رایج و متداول توصیه می‌شود. خوراکی‌های حاوی مواد مغذی مصرف شود. ویتامین C از جمله ترکیب‌هایی است که سیستم ایمنی را در برابر سرماخوردگی، آنفلوآنزا و عفونت‌ها تقویت می‌کند.

تاثیر خرمالو روی سیستم گردش خون و سلامت قلب از دیگر فوائد مصرف این میوه است. این میوه سرشار از پتاسیم است که به تنظیم فشار خون بدن از طریق بسط رگ‌های خونی و آرام کردن ماهیچه ها کمک می‌کند. در حقیقت بسیاری از پزشکان از پتاسیم به عنوان مسکن درد در عضلات استفاده می‌کنند.

خرمالو با وجود آنکه حاوی خواص بسیاری برای بدن است اما از آنجایی که در این میوه مقدار بالایی تانن وجود دارد می‌تواند فاکتور خطرزا باشد. وجود تانن در مقدار بالا تاثیرات سمی دارد و به همین دلیل متخصصان تغذیه مصرف این میوه به مقدار متعادل را توصیه می‌کنند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ناشتا قهوه بخوریم یا نه؟
  • هندوانه، راهی شیرین برای دفع سنگ کلیه
  • این میوه را می‌توان جایگزین قهوه کرد
  • مصرف شیر و لبنیات و پاسخ به چند ابهام
  • چرا نباید قهوه ناشتا بخوریم؟
  • چطور با هندوانه به جنگ سنگ کلیه برویم؟/ یک روش ساده و نتیجه‌بخش
  • میوه تابستانی که سنگ کلیه را پودر می‌کند
  • هندوانه پخته سنگ کلیه را پودر می‌کند + طرز تهیه
  • سیستم ایمنی بدن خود را با این ماده غذایی تقویت کنید
  • نقش تغذیه مناسب را در کنترل آسم جدی بگیرید